Sunday 3 April 2011

SAJE-SAJE...(^_^) DAN KARI UDANG MASAK SERAI

Cerita ni cik eya saje je nak kongsi dengan kawan semua,Mungkin sebab terlalu xcited kot...tu yang sampai termimpi-mimpi,semalam cik eya mimpi dapat resepi baru tau,
Nampak sedap dan menyelerakan...Kalau kOrang tengok mesti telan air liur punyer la...
SEDAAPPPPPP SANGAT!!!!!!FUHHHHHhhhh..
Tapi resepi nih senang dan mudah je,nak cari bahan-bahannya pun simple je,kat mana-mana pun ada.so...tak rugilah kalau kOrang nak try.






KARI UDANG MASAK SERAI


Bahan-bahan:

  •  Mangkuk udang besar,kalau anda suka udang biasa pun bleh je.
  • 1 Mangkuk kecil bawang merah (dikisar)
  • 1-2 ulas bawang putih (dikisar),
  • 1 inci halia (dikisar)
  • 2 batang serai yang telah diketuk.
  • 1 inci kunyit hidup (dikisar)
  • 1 Cawan santan
  • 1 Cawan air,bergantung lah kalau suka banyak kuat bleh msuk air lbih.
  • 1 Sudu besar serbuk kari ayam,nak guna kari biasa pun boleh je.
  • garam
  • serbuk perasa
  • 2 Batang cili besar (dipotong)
Cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak didalam kuali,masukkan bahan yang dikisar iaitu: bawang merah,bawang putih,halia,kunyit hidup.gaul sambil wangi.Selepas itu masukkan serai,serbuk kari,santan dan air.kacau biar sebati dan biarkan seketika barulah masukkan udang,garam,serbuk perasa,cili yang telah dipotong.Dan dibiarkan selama 10minit.
  2. Seterusnya siap untuk dihidang.
  3. Seelok-eloknya udang dimasak sekejap saja,kalau kita masak udang terlalu lama nanti udang liat dan keras.
Info: Selain menggunakan air biasa,anda juga boleh menggunakan air rebusan udang untuk 
         rasa manis.                            
         

No comments:

Post a Comment