Saturday 9 April 2011

AYAM GORENG BERLADA MAK CIK EYA

Bahan-bahannya:

  • 5 ketul ayam
  • 3 Ulas bawang putih
  • 1 Mangkuk kecil cili api 
  • 1 Sudu teh serbuk kunyit
  • Garam 
  •  Serbuk perasa  
  • Minyak 
 Cara membuat:
  1.  Gaulkan ayam yang telah potong bersama serbuk kunyit, dan garam.perap ayam dalam 5 minit.Setelah itu panaskan minyak dan goreng ayam sehingga masak.Bolehlah diangkat dan diketepikan.
  2. Tumbuk bawang putih,cili api sehingga hancur.Dan panaskan minyak,masukkan bahan yang ditumbuk tadi ke dalam kuali,kacau dan masukkan garam serta serbuk perasa.
  3. Akhir sekali masukkan ayam goreng,gaul seketika.
  4. Siap untuk dimakan bersama nasi panas,sayur campur air. 

No comments:

Post a Comment