Monday 4 April 2011

MASAK LEMAK CILI API IKAN MASIN









Bahan-bahan:

  • Ikan talang masin (dipotong)
  • 3-4 Ulas bawang merah (dikisar/ditumbuk))
  • Setengah Biji Nenas (dipotong)
  • 1 Cawan air
  • 1 Cawan Santan
  • 1 inci Kunyit hidup(dikisar/ditumbuk)
  • 1-2 ulas bawang putih(dikisar/ditumbuk)
  • 1 Mangkuk kecil cili api (bergantung nak lebih pedas atau tak)
  • garam
  • serbuk perasa
Cara Membuatnya:

  1. Ikan dibersihkan terlebih dahulu dan diasingkan.
  2. Pastikan nenas dipotong mengikut citarasa anda,samaada nak kecil,besar,sederhana.Selepas itu rebus nenas dan angkat.
  3. Panaskan periuk masukkan santan,bahan-bahan yang dikisar seperti: bawang merah,bawang putih,kunyit,cili api,Seeloknya semua bahan itu dikisar sekali.Dan masukkan ikan talang,nenas.
  4. Sebelum hendak masukkan garam dan serbuk perasa pastikan anda cuba dahulu,sebab ikan talang itu sudah masin,
  5. Kacau ia selalu sehingga naik aroma.Biarkan berberapa minit serta bolehlah untuk dihidang.
Info: Ikan talang masin juga boleh dimasak pelbagai cara samaada goreng,gulai,masak lemak,goreng berlada,dan sebagainya.
Kalau anda dan masak lemak labu ikan masin,cuba gantikan nenas dengan labu je.

1 comment: