Wednesday 6 April 2011

REMPAH RATUS CIK EYA..

Bahan-bahan:


  • 1 Sudu besar bunga cengkih
  • 1 Sudu besar lada hitam
  • 1 Sudu besar jintan manis
  • 1 Sudu besar jintan putih
  • 2 Sudu besar biji ketumbar
  • 1 Sudu besar buah pelaga 
  • 1 Sudu besar buah pelaga hitam (klau tak ada,guna buah pelaga biasa pun boleh)
  • 1 Sudu besar serbuk cili
  • 1 sudu Kecil serbuk kunyit.
Cara membuatnya:
  1. Gorengkan bunga cengkih,lada hitam,jintan manis,jintan putih,biji ketumbar,buah pelaga, dan buah pelaga hitam,Rempah ratus ni digoreng tanpa menggunakan minyak,apabila sudah naik aromanya boleh diangkat.
  2. Selepas itu,kesemua Bahan ini dikisar dan dimasukkan bersama,serbuk cili dan serbuk kunyit.
  3. Untuk pastikan lbh baik,anda bolehlah disimpan dalam bekas yang kedap udara,agar boleh bertahan lama.
Info: Bagi anda yang suka masak masakan arab boleh juga guna rempah ratus ni.Senang dan mudah je,

No comments:

Post a Comment