Saturday, 2 April 2011

SAYUR TIMUN MASAK LADA HITAM

BAHAN-BAHANNYA:

  • 1 Biji Timun batang
  • 3 ekor ikan selayang
  • 1 cawan santan
  • 1 sudu lada hitam yang di tumbuk
  • 1 cawan air
  • 2 ulas bawang merah
  • garam
  • serbuk perasa
CARA MEMBUATNYA:

  1. Basuh timun kemudian buang kulitnya dan potong nipis-nipis.
  2. Masuk kan santan yang di campur air kedalam periuk.
  3. Rebuskan ikan selayang dan ambil isinya kemudian tumbuk isi ikan bersama bawang merah bersama lada hitam.
  4. Masukkan bahan yang telah ditumbuk ke dalam santan didalam periuk tadi ,panaskan ia serta kacau selama 3 minit.
  5. Masukan timun dan garam serta serbuk perasa.
SELAMAT MENCUBA..

Info: Untuk kelihatan cantik sebelum timun di potong ambil garfu kemudian gariskan di keliling batang timun tadi supaya nampak cantik dan berselera.

No comments:

Post a Comment