- 1 Biji jantung pisang bengala
- 1 Cawan besar air
- 5-6 Tangkai Daun kesum (dihiris)
- 2 Biji cili padi (besar)
- 2 Sudu kecil kerisik
- Garam
- Serbuk perasa
- Gula
- 2 Cawan Santan
bahan yang ditumbuk:
- 1 Mangkuk kecil lada hitam
- 1 Ekor isi ikan selayang
- 2 Ulas bawang merah
- 2 Ulas bawang putih
- Mula-mula potong jantung pisang nipis,dan rebus bersama 2 cawan air,Selepas ia empuk bolehlah diangkat dan diketepikan
- Gorengkan kerisik tanpa minyak sehingga garing dan angkat.Terus ditumbuk,
- Masukkan kesemua bahan yang ditumbuk ke dalam periuk,santan,jantung pisang yang telah direbus tadi,daun kesum.Gaul selalu supaya santan tidak berketuk-ketuk,
- Masukkan kerisik,garam,lada dan serbuk perasa.
- Kacau dalam beberapa minit dan siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment