Tuesday, 5 April 2011

MASAK LEMAK JANTUNG PISANG BENGALA

Bahan-bahannya:

  • 1 Biji jantung pisang bengala
  • 1 Cawan besar air
  • 5-6 Tangkai Daun kesum (dihiris)
  • 2 Biji cili padi (besar)
  • 2 Sudu kecil kerisik
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Gula 
  • 2 Cawan Santan
bahan yang ditumbuk:
  • 1 Mangkuk kecil lada hitam 
  • 1 Ekor isi ikan selayang
  • 2 Ulas bawang merah
  • 2 Ulas bawang putih
Cara membuatnya:
  1. Mula-mula potong jantung pisang nipis,dan rebus bersama 2 cawan air,Selepas ia empuk bolehlah diangkat dan diketepikan
  2. Gorengkan kerisik  tanpa minyak sehingga garing dan angkat.Terus ditumbuk,
  3. Masukkan kesemua bahan yang ditumbuk ke dalam periuk,santan,jantung pisang yang telah direbus tadi,daun kesum.Gaul selalu supaya santan tidak berketuk-ketuk,
  4. Masukkan kerisik,garam,lada dan serbuk perasa.
  5. Kacau dalam beberapa minit dan siap untuk dihidang.



No comments:

Post a Comment