Nampak sedap dan menyelerakan...Kalau kOrang tengok mesti telan air liur punyer la...
SEDAAPPPPPP SANGAT!!!!!!FUHHHHHhhhh..
Tapi resepi nih senang dan mudah je,nak cari bahan-bahannya pun simple je,kat mana-mana pun ada.so...tak rugilah kalau kOrang nak try.
KARI UDANG MASAK SERAI
Bahan-bahan:
- Mangkuk udang besar,kalau anda suka udang biasa pun bleh je.
- 1 Mangkuk kecil bawang merah (dikisar)
- 1-2 ulas bawang putih (dikisar),
- 1 inci halia (dikisar)
- 2 batang serai yang telah diketuk.
- 1 inci kunyit hidup (dikisar)
- 1 Cawan santan
- 1 Cawan air,bergantung lah kalau suka banyak kuat bleh msuk air lbih.
- 1 Sudu besar serbuk kari ayam,nak guna kari biasa pun boleh je.
- garam
- serbuk perasa
- 2 Batang cili besar (dipotong)
Cara membuatnya:
- Panaskan minyak didalam kuali,masukkan bahan yang dikisar iaitu: bawang merah,bawang putih,halia,kunyit hidup.gaul sambil wangi.Selepas itu masukkan serai,serbuk kari,santan dan air.kacau biar sebati dan biarkan seketika barulah masukkan udang,garam,serbuk perasa,cili yang telah dipotong.Dan dibiarkan selama 10minit.
- Seterusnya siap untuk dihidang.
- Seelok-eloknya udang dimasak sekejap saja,kalau kita masak udang terlalu lama nanti udang liat dan keras.
Info: Selain menggunakan air biasa,anda juga boleh menggunakan air rebusan udang untuk
rasa manis.
No comments:
Post a Comment