- 1 Sudu besar bunga cengkih
- 1 Sudu besar lada hitam
- 1 Sudu besar jintan manis
- 1 Sudu besar jintan putih
- 2 Sudu besar biji ketumbar
- 1 Sudu besar buah pelaga
- 1 Sudu besar buah pelaga hitam (klau tak ada,guna buah pelaga biasa pun boleh)
- 1 Sudu besar serbuk cili
- 1 sudu Kecil serbuk kunyit.
Cara membuatnya:
- Gorengkan bunga cengkih,lada hitam,jintan manis,jintan putih,biji ketumbar,buah pelaga, dan buah pelaga hitam,Rempah ratus ni digoreng tanpa menggunakan minyak,apabila sudah naik aromanya boleh diangkat.
- Selepas itu,kesemua Bahan ini dikisar dan dimasukkan bersama,serbuk cili dan serbuk kunyit.
- Untuk pastikan lbh baik,anda bolehlah disimpan dalam bekas yang kedap udara,agar boleh bertahan lama.
Info: Bagi anda yang suka masak masakan arab boleh juga guna rempah ratus ni.Senang dan mudah je,
No comments:
Post a Comment