Saturday, 9 April 2011

IKAN MASAK TAUCU


Bahan-bahannya: 
  1. 2 keping ikan merah/ ikan bawal
  2. 1 cawan taucu
  3. 1 batang timunn (dipotong kecil)
  4. 1 batang lobak (dipotong kecil)
  5. 1 cawan air asam jawa
  6. 1 S/k serbuk kunyit
  7.  gula
  8. 1 cawan kecil air


Bahan dihiris:
  1. 3 ulas bawang merah
  2. 2 ulas bawang putih
  3. 3 batang cili api
  4. 1 biji bawang holland
  5. 1 biji  tomato 
  6. 1 mangkuk kecil daun sup 
  Cara menyediakan:
  1. Gaulkan ikan bersama kunyit dan garam,digoreng dan diketepikan.
  2. Panaskan minyak tumis bawang merah,bawang putih sampai naik wangi,dan masukkan taucu,asam jawa,cili dan gula.Biarkan ia mendidih.
  3. masukkan lobak,timun,bawang holland,tomato dan daun sup.Kacau rata dan biarkan sos pekat.
  4. Akhir sekali tuangkan ke atas ikan tadi.

No comments:

Post a Comment