Bahan-bahannya:
- 2 keping ikan merah/ ikan bawal
- 1 cawan taucu
- 1 batang timunn (dipotong kecil)
- 1 batang lobak (dipotong kecil)
- 1 cawan air asam jawa
- 1 S/k serbuk kunyit
- gula
- 1 cawan kecil air
Bahan dihiris:
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 3 batang cili api
- 1 biji bawang holland
- 1 biji tomato
- 1 mangkuk kecil daun sup
- Gaulkan ikan bersama kunyit dan garam,digoreng dan diketepikan.
- Panaskan minyak tumis bawang merah,bawang putih sampai naik wangi,dan masukkan taucu,asam jawa,cili dan gula.Biarkan ia mendidih.
- masukkan lobak,timun,bawang holland,tomato dan daun sup.Kacau rata dan biarkan sos pekat.
- Akhir sekali tuangkan ke atas ikan tadi.
No comments:
Post a Comment