- 6 Ketul Ayam yang telah dipotong
- 2 Ulas bawang merah (dikisar)
- 2 Batang serai (dikisar sampai hancur)
- 1 Sudu kecil bunga cengkih
- 1 Sudu kecil lada hitam
- 1 Sudu kecil jintan manis
- 1 Sudu kecil jintan putih
- 1 Sudu kecil buah pelaga
- 1 sudu kecil biji ketumbar
- serbuk cili
- serbuk kunyit
- garam
Cara membuatnya:
- goreng jintan manis,jintan putih,biji ketumbar,bunga cengkih,lada hitam,buah pelaga tanpa minyak,lalu diangkat dan dikisar halus.
- Gaulkan bahan yang dikisar bersama serbuk kunyit,serbuk cili,bawang merah dan serai,garam serta ayam.Perap selama beberapa jam,kalau nak sedap perap semalaman.
- Selepas itu ayam bolehlah digoreng.
No comments:
Post a Comment